Bu gün kızlarıma bayram tadı yaşatmak istedim.Hani bayramlarda kahvaltı sofralarımızda baş köşeyi alan cevizli lokumumuz.Gelenekseldir,vazgeçilmezdir cevizli lokumumuz.Cevizli lokuma, helede bol cevizli lokuma kimse hayır diyemez.Yaparken içine sevginizide kattıysanız eğer yemeyinde yanında yatın derler bizde.Şimdiden afiyet olsun.
Cevizli Lokumun Malzemeleri.:
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Alabildiği kadar un
Cevizli Lokumun İçi için Malzemeler:
- Bir kase ceviz içi
- Hamuru hazırlarken kullanmak için 1 çay bardağı zeytin yağı
Önce hamuru hazırlayacağınız kabın içine , 1 su bardağı ılık süt, 1 su bardağı ılık su, 1/2 su bardağı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı kuru maya, 1 tatlı kaşığı tuz koyulur ve un ilave edilerek hamurumuzu hazır hale getiririz..
Çok sert olmayan ele de yapışmayan bir hamur elde ederiz. Üzeri örter ve mayalanmaya bırakırız .
Bu arada bir kase iri kıyılmış ceviz hazırlanır. Cevizlerimizi çok ince kıydığımızda hamurun içinde kayboluyor.İri şeklide yaparsanız daha lezzetli olur.Ben cevizin içine tarçın ve az miktarda şekerde ilave ediyorum.
Bir kaseye de 1 çay bardağı zeytinyağını hazırlarız.
Hamurumuz artık mayalanmıştır.
Çalışacağımız tezgah veya masa yağlanır hamurun yapışmaması için.
Parmak uçlarımızla hamur açılır, fırça yardımı ile yağlanır ve içine ceviz serpilir ve rulo yapılır. Rulo haline gelen hamurumuzu iki parmak genişliğinde keselim ve
yağlanmış tepsiye dizelim.. Üzerine yine fırçayla yağ sürülür. Susam serpilir. 170 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Çıkarmadan önce altı mutlaka kontrol edilir. Kalınca bir hamur olduğu için alt üst iyice pişirilmelidir.
Yaklaşık 40 dakikayı buluyor pişmesi ama hamurunuza bağlı zamanlamayı kontrol etmeyi unutmayın.
Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder