Bu gün birden aklıma biber dolması geldi.Hele zeytinyağlı biber dolmasının tadı bir başkadır.Hemen semt pazarına gittim.İstediğim ince kabuklu biberleri buldum.Artık benden mutlusu yok sıra geldi mutfağa koşup akşam için sevdiklerime sürpriz yapmakta.Hadi bakalım kolay gelsin.Şimdiden afiyet olsun efendim..:)
Zeytinyağlı Biber Dolması İçin Malzemeler:
- 250 gram pirinç,
- 750 gram kuru soğan,
- 1 adet büyük boy domates,
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 demet taze nane ya da
- 1 tatlı kaşığı kuru nane,
- 1 çorba kaşığı dolusu çamfıstığı
- 1 çorba kaşığı dolusu kuşüzümü
- 1 çay kaşığı tozşeker,
- 200 gram zeytinyağı (1 su bardağı),
- Yeterince tuz, karabiber,
- Yenibahar ve tarçın
Zeytinyağlı Biber Dolmasının Hazırlanışı:
Öncelikle pirinçlerimizi ayıklayıp yıkayalım. Büyükçe bir tencereye, zeytinyağı koyup, içine ince kıydığımız kuru soğanları ve çamfıstıklarını ilave edip 1-2 sefer karıştırdıktan sonra, ocağı kısıp, tencerenin ağzını kapatalım. Soğanlar biraz pişince, tencerenin ağzını açıp, kavuralım.
Soğanlar ve çamfıstıkları pembeleşince, iyice yıkadığımız pirinçleri de tencereye ilave edip, hep birlikte kavurmaya devam edelim.
Pirinçler kavrulunca, kabuğunu soyduğumuz ve kuşbaşı kestiğimiz domatesi de tencereye ilave edip, domatesler eriyene kadar kavuralım. Tuzunu, daha önceden ıslattığımız kuşüzümlerini, baharatlarını ve tozşekerini ilave edelim.
1 su bardağı kadar suyu ilave edip, ağzı kapalı olarak suyunu çekmesini sağlayalım. Dolma içi suyunu çekince, ocaktan indirelim.
İnce ince kıydığımız maydanozları, naneleri üzerine serpiştirip, ağzı kapalı olarak soğutalım.
Daha sonra temizlemiş olduğumuz biberlerin içini dolduralım. Biberlerimizi çok doldurmayalım.Pirincin pişip kabaracağını hesap edelim.Kısık ateşte pişirelim.Servis tabağına dolmalarımızın üzerine limon dilimleriyle sunuma hazırlayalım.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder