23 Ekim 2016 Pazar

Koşunun Sağlık İçin Önemi


Koşu aletsiz ve masrafsız olan sporlardan birisidir. Üstelik bana sorarsanız aldığınız temiz havada güzel bir artısıdır. Yaz kış demeden spor yapmak vücut direncini arttırır ve zayıflamanıza yardımcı olabilir. Günde 1 saatinizi koşmaya ayırabilirsiniz. Zaten zamanla daha fazla koşmak isteyeceksinizdir diye düşünüyorum. Şimdi sizlere koşunun daha farklı önemlerinden bahsedeceğim. Umarım ikna olursunuz :)  Ve eğer zaten koşuyorsanız daha fazla koşmak istersiniz.

Koşu kanser riskini ve kalp- damar hastalıklarını önlemede size yardımcı olur ve tedavisinde doktorlar tarafından tavsiye edilir. Koşunun diğer bir diğer özelliği ise insan zekâsı üzerindeki olumlu etkisidir. Düzenli spor yapan insanların spor yapmayan ya da az spor yapan kişilere göre zekâ yönünden daha üstün olduğu araştırmalarla ispat edilmiştir. Koşu ile vücudun dayanıklılığı ve direnci artığı için beyinsel faaliyetlerde gelişme fark edilir derece artmaktadır.
Fazla yağlardan kurtulmanızın yanı sıra koşarak kemiklerinizi güçlendirebilir ve iskelet yapınızı sağlamlaştırabilirsiniz. Spor yapan insanların spor yapmayanlara nazaran daha az sakatlanma riski taşıdığını ispatlamıştır.
Düzenli yapılan koşunun kalp ve damar sağlığı için önemi doktorlar ve operatörün kalp ve damar sağlığı için koşmanın önemini hakkındaki yazılarına ve haberlerine rastlamışsınızdır.


Koşmak kolesterol seviyesini düşürmekte etkilidir. İlerleyen yaşlarda birçok insanda görülen kolesterol kaynaklı sıkıntılar koşu yapılarak önüne geçilebiliyor. Uzmanlar hiçbir ilaç ya da tedavinin kolesterolü kontrol almada koşunun yerini tutmayacağını açıkça belirtmişlerdir.
Yapılan birçok araştırma göstermiştir ki koşma esnasında vücut endorfin sağlayarak kişiyi mental olarak rahatlatmaktadır. Yani bu nedenle stresi önlemekte de koşmak önemli etkenlerdendir.

Koşu sayesinde kandaki şeker oranı düştüğü için şeker hastalarının düzenli olarak koşu yapmaları uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda düzenli yapılan koşu ile şeker hastalığına yakalanma riskini düşürebilirsiniz.

Uyku problemi olan insanlar için de koşmak önemlidir. Düzenli yapılan spor sayesinde vücut hastalıklara karşı güçlendiği gibi stres kaynaklı rahatsızlıkları da yenmektedir. Uykusuzluğun en temel nedenlerinden olan bu durum spor yapılarak engellenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder