6 Şubat 2015 Cuma

Bol Köpüklü Türk Kahvesi Tarifi




Bir kahvenin kırk yıl hatırı var denir.Günümüzde ne kadar var tartışılır.Kahve bizim kültürümüz.Her şeyden vaz gecerizde ama kahve ve çay keyfimizden asla vaz geçmeyiz.Özel fincanlarımızda yanında çifte kavrulmuş lokum ve narin su bardaklarımızla özel tepsilerimizde ikram ettiğimiz bol köpüklü okkalı kahvemiz.Kimi orta şekerli sever kimisi sade..Yavaş yavaş höpürdeterek içeriz.Sonrada kendi kendimize bile olsa fincanı ters kapatır başlarız uyduruk fallar bakmaya.. Hepimizin dostlarla bol sohbetli kahve keyiflerimiz olsun.. Afiyet olsun Efendim...:)))




Türk Kahvesi Malzemeler:


Bir fincan orta şekerli Türk kahvesi için:

Fincan kadar soğuk içme suyu

Aradaki tat farkını herkes anlamayacak olsa bile klorsuz ve çok sert olmayan su kullanmakta fayda var.

Bir silme tatlı kaşığı Türk kahvesi

Bir tane kesme şeker veya bir çay kaşığı toz şeker

Hazırlanışı:

Fincanla ölçülen su cezveye konulur. Üzerine şeker ve kahve ilave edilerek ateşe konmadan karıştırılır.Daha sonra kısık ateşe konur.

Kahve pişerken fazla karıştırmak da köpüğün azalmasına neden olabilir. Varsa mangal veya kömür ateşinde, közde pişirilerek kül kahvesi elde edilebilirsiniz.. Makinelerin faydası olsa da geleneğe uymak tercih edilmelidir.
Kahve kısık ateşte kaynayıp kabarınca köpüğü ile birlikte yarısı fincana dökülür. Geri kalan kısmı tekrar ocağa konulur. Yine kabarınca fincandaki kahvenin üzerine ilave edilir. Bu teknik özellikle birden fazla fincan kahve yapıldığında faydalıdır. Kahve fincana kenarından dikkatlice dökülür, köpüğünün kaçmamasına dikkat edilir.


Ben kahve ilk köpürdüğünde çay kaşığı yardımıyla köpüğü fincanlara eşit şekilde dağıtıyorum.Daha sonra fincanları yarısına kadar kahveyi döküyorum.Tekrar ateşe verip ikinci köpürdüğünde yarım olan fincanları tamamlıyorum..


Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder