2 Ağustos 2016 Salı

Rus Mutfağı Hakkında Neler Biliyorsunuz?



Rusya, geniş topraklarında yaşayan çeşitli ulusların mutfaklarından doğal olarak etkilenmiş bir ülke. Ama temelde Rus mutfağından bahsedilince akla balık ve balık ürünleri geliyor; çünkü Rusya'da çok fazla nehir var. Balığın haşlama, tuzlama, kurutma, kızartma, fırınlama gibi her türlü pişirme tarzı da doğal olarak ülkede yaygın olarak kullanılıyor.
Ülke topraklarında yetişen aromatik otlar ve baharatlar, Rus damak tadının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. "Smetana" denilen ekşi krema ve tereyağlı soslar ise birçok yemeğin yanında servis ediliyor. Çarlık Dönemi'nden kalan ihtişamlı yemek sunumları, bu mutfağı özel kılan en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Sık sık tükettikleri et yemeklerini; elma, mantar ve patatesle sunuyorlar. Bu mutfakta tatlı çeşitleri pek önemsenmiyor. Meyve şekerlemeleri ve jöleler, en çok tüketilen tatlılar arasında yer alıyor.
Rus Mutfağında Kahvaltı Gelenekleri
Balığın bolluğu, doğal olarak Rusların geleneksel kahvaltı kültürlerine de yansıyor. Havyar çeşitleri, lakerdalar ve çeşitli balıklar, Rus kahvaltısında mutlaka yer alıyor. Proteinli beslenme tarzının yansımalarını kahvaltıda da görmenin mümkün olduğu Rus mutfağında reçel gibi tatlılar yerine süt, yumurta, tereyağı, sosis türleri ve ekmekle güne başlanıyor. Kahve ve çay da bu öğüne eşlik ediyor. Çorba da sabahları yaygın olarak tüketilen gıdalar arasında yer alıyor.
Rus Mutfağı Yemeklerinin Vazgeçilmezi Çorbalar
Rus mutfağı hakkında araştırma yapanlar, öncelikle çorba tarifleriyle karşılaşıyorlar. Çünkü çorba çeşitleri, bu mutfağın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Rus çorbaları, bol malzemeli ve koyu yapılarıyla bildiğimiz çorbalardan biraz farklı bir konumda yer alıyor. İçeriğinde balıklar, çeşitli sebzeler, etler mutlaka bol miktarda bulunuyor ve Ruslar, ana yemekten önce çorba içiyorlar. Bölgeden bölgeye çorba tarifleri de değişiyor. Kuzeyde "Shchi" denilen lahanalı ve balıklı bir çorba çok tüketilirken, Don bölgesinde domatesli balık çorbası olan "Ucha" meşhur. Ama Rus çorbası deyince dünya mutfak literatürüne giren "borsch çorbası" ilk akla gelenler arasında yer alıyor. "Smetana" denilen ekşi krema ise bu çorbanın olmazsa olmazı. Rusların, "Botwina" gibi ıspanakla hazırlanan soğuk çorbaları da var.
Bir Rus Klasiği: Ordövr Tabağı Zakushi
Rus mutfağında tepsiyle masanın ortasına gelen ordövr tabağına "zakushi" adı veriliyor. Dünyaca ünlü bu tabak, en az 3 4 çeşit sıcak ve soğuk mezeden oluşuyor ve oldukça zengin yiyecekler içeriyor. Örneğin; somon füme, söğüş et, somon havyarı, haşlanmış deniz ürünleri, çeşitli salatalar, bu tabakta kendine yer buluyor. Elbette Rusların milli içkisi votka, bu menüye eşlik ediyor.
“Rus mutfağı böyleymiş; ya diğer ülkeler?” diyorsanız www.herkessofraya.com sitesini ziyaret ederek daha fazlasını öğrenebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder