Rusya, geniş topraklarında yaşayan çeşitli ulusların
mutfaklarından doğal olarak etkilenmiş bir ülke. Ama temelde Rus mutfağından
bahsedilince akla balık ve balık ürünleri geliyor; çünkü Rusya'da çok fazla
nehir var. Balığın haşlama, tuzlama, kurutma, kızartma, fırınlama gibi her
türlü pişirme tarzı da doğal olarak ülkede yaygın olarak kullanılıyor.
Ülke topraklarında yetişen aromatik otlar ve baharatlar, Rus
damak tadının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. "Smetana" denilen
ekşi krema ve tereyağlı soslar ise birçok yemeğin yanında servis ediliyor.
Çarlık Dönemi'nden kalan ihtişamlı yemek sunumları, bu mutfağı özel kılan en
önemli unsurlar arasında yer alıyor. Sık sık tükettikleri et yemeklerini; elma,
mantar ve patatesle sunuyorlar. Bu mutfakta tatlı çeşitleri pek önemsenmiyor.
Meyve şekerlemeleri ve jöleler, en çok tüketilen tatlılar arasında yer alıyor.
Rus Mutfağında
Kahvaltı Gelenekleri
Balığın bolluğu, doğal olarak Rusların geleneksel kahvaltı
kültürlerine de yansıyor. Havyar çeşitleri, lakerdalar ve çeşitli balıklar, Rus
kahvaltısında mutlaka yer alıyor. Proteinli beslenme tarzının yansımalarını
kahvaltıda da görmenin mümkün olduğu Rus mutfağında reçel gibi tatlılar yerine
süt, yumurta, tereyağı, sosis türleri ve ekmekle güne başlanıyor. Kahve ve çay
da bu öğüne eşlik ediyor. Çorba da sabahları yaygın olarak tüketilen gıdalar
arasında yer alıyor.
Rus Mutfağı
Yemeklerinin Vazgeçilmezi Çorbalar
Rus mutfağı hakkında araştırma yapanlar, öncelikle çorba
tarifleriyle karşılaşıyorlar. Çünkü çorba çeşitleri, bu mutfağın olmazsa
olmazları arasında yer alıyor. Rus çorbaları, bol malzemeli ve koyu yapılarıyla
bildiğimiz çorbalardan biraz farklı bir konumda yer alıyor. İçeriğinde
balıklar, çeşitli sebzeler, etler mutlaka bol miktarda bulunuyor ve Ruslar, ana
yemekten önce çorba içiyorlar. Bölgeden bölgeye çorba tarifleri
de değişiyor. Kuzeyde "Shchi" denilen lahanalı ve balıklı bir çorba
çok tüketilirken, Don bölgesinde domatesli balık çorbası olan "Ucha"
meşhur. Ama Rus çorbası deyince dünya mutfak literatürüne giren "borsch
çorbası" ilk akla gelenler arasında yer alıyor. "Smetana"
denilen ekşi krema ise bu çorbanın olmazsa olmazı. Rusların,
"Botwina" gibi ıspanakla hazırlanan soğuk çorbaları da var.
Bir Rus Klasiği:
Ordövr Tabağı Zakushi
Rus mutfağında tepsiyle masanın ortasına gelen ordövr
tabağına "zakushi" adı veriliyor. Dünyaca ünlü bu tabak, en az 3 4
çeşit sıcak ve soğuk mezeden oluşuyor ve oldukça zengin yiyecekler içeriyor.
Örneğin; somon füme, söğüş et, somon havyarı, haşlanmış deniz ürünleri, çeşitli
salatalar, bu tabakta kendine yer buluyor. Elbette Rusların milli içkisi votka,
bu menüye eşlik ediyor.
“Rus mutfağı böyleymiş; ya diğer ülkeler?” diyorsanız www.herkessofraya.com sitesini ziyaret
ederek daha fazlasını öğrenebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder