19 Eylül 2016 Pazartesi

Chia Tohumu Nedir?



Salvia Hispanica adlı bitkiden elde edilen küçük siyah renkli haşhaşa benzeyen tohumlardır. Bitkinin anayurdu Güney Amerika’dır. Chia tohumları, geçmiş zamanlarda Aztekler ve Mayalar için önemli bir besin kaynağı olmuştur. Uzun süreli enerji yeteneği sebebiyle “güç” anlamına gelen “maya” kelimesi “Chia” ile isimlendirmişlerdir.

Chia tohumları çoğu bitkilere göre yüksek oranda protein ve lif içermektedir. Bunun yanı sıra içerdiği elzem yağ asitlerinden olan omega 3 yağ asiti, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, çinko mineralleri ve B1, B2 ve B3 vitaminleri sayesinde süper besin olarak da tanımlanmaktadır. Ayrıca antioksidanlar bakımından da oldukça zengin olan bu besin hem besleyici hem de sağlığı koruyucu bileşenlere sahiptir.

Chia tohumu ile birçok yiyecek ve içecek hazırlanabilir. Smoothie’lere eklenebilir. Pudding yapılır. Ekmek yapımında kullanılabilir. Salatalara eklenebilir.

Chia Tohumu Zayıflamaya Nasıl Etki Eder?

Tüm dünyada zayıflama diyetlerinde kilo vermeyi hızlandırmak için kullanılan, mucizevî ve süper besin olarak da adlandırılan besinler listesine eklenen chia tohumlarının zayıflamaya katkıları olduğu şüphesiz kabul edilebilir. Tabi bunun ilk kuralı ise sağlıklı ve dengeli bir diyet programı içerisinde chianın kullanılmasıdır. Bunun haricinde herhangi bir kalori kısıtlaması yapılmadan, sadece chia tohumu tüketerek zayıflamaya çalışmak gerçekçi bir hedef olmaktan ziyade boş bir hayal olarak kalmaktadır. Bunun aksi olarak uygun diyet programları içerisinde chia tohumu tüketmek ise zayıflamaya ciddi katkılar sağlamaktadır.

Chia tohumları bu etkisini yukarıda belirtilen zengin içeriğine borçludur. Chia tohumu; içeriğindeki lifler sayesinde midede su alarak şişer, tokluk hissi sağlar. Aynı zamanda besinlerin sindirimini yavaşlatır ve mide boşalmasını geciktirir. Böylelikle daha uzun süre tok kalmayı sağlayarak besin alımını ve günlük alınan kalori miktarını azaltır.

Chia tohumlarındaki proteinler zayıflama sürecinde günlük alınması gereken temel besin kaynaklarından biridir. Çünkü proteinler iştahı baskılar, gece atıştırmalarını engeller. Termojenik etkileri ile metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakmaya yardımcı olur. Ayrıca chia performans artırıcı etkisi ile egzersiz ve spor sırasında yakılan kalori ve yağ miktarını artırmaya yardımcı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder