27 Şubat 2014 Perşembe

Kalbura Bastı Tatlısı







Kalbura bastı annemin meşhur tatlısı.Bir ara kaybolur kaşla göz arası kalbura bastı tatlısı yapar misafirlerine ikram ederdi.Zaten eskiler bilmezmisiniz misafir geldiğinde hiç telaş yapmaz,hemen bakkala markete koşuşturmazlardı.Evdeki malzemeyle uyduruverirler sakin sakin o bereketli sofralarını hazırlarlardı.Bu günde aklıma annemin beketli,tadı hala damağımızda olan ''Anne Tatlısı
Kalbura Bastı'' nın tarifini vereceğim.Şimdiden Afiyet olsun..:)

Kalbura Bastı Tarifi İçin Malzemeler:
  • 1 paket margarin
  • 1 yemek kaşığı tere yağ
  • Yarım çay bardağı zeytin yağ1 çay bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı toz fındık
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • Yarım limon
  • 1 paket karbonat
  • Yeteri kadar un
Şerbet için malzemeler;

  • 3 su bardağı un
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 dilim limon
Kalbura bastı tatlısı tarifi:
Kalbura bastı tatlısını yapmaya başlamadan önce şerbetini hazırlayalım. Su ve şekeri bir tencerenin içine koyup ve kaynaması için ocağa alalım. Kaynamaya başladıktan sonra limonu içine sıkın ve 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alırız.. Ilıması için ağzı açık şekilde kenarda bekletmeye bırakalım.
Derince bir kabın içine yoğurdu, zeytinyağını, erittiğiniz tereyağını ve margarini koyun ve mikserle iyice çırpın.. Daha sonra karbonatı ilave edelim ve ilave ettiğimiz karbonatların üzerinde limon suyunu gezdirin. Karbonat limonla birleşince kabaracaktır Ardından irmiği, unu ve toz fındığı ilave edin ve 15 dakika boyunca yoğurun. Hazır olan yoğrulmuş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve varsa evinizde kalburun üzerine basın. Yoksa eğer rendenin büyük tırtıklı tarafına basabilirsiniz. Rendenin üzerine bastığınız yuvarlak hamur parçalarını yavaşça kendinize doğru çekin ve Tırtıklarını bozmadan yağlanmış fırın tepsisine sıralayın. 5 dakika öncesinden ısıttığınız 180 derecelik fırına kalburabastı tatlısını sürün ve üzeri kızarana kadar pişirin. Pişen kalbura bastı tatlısını fırından çıkarıp şerbetini üzerine dökün ve şerbetini iyice çektikten sonra servis edelim. Servis ederken üzerine Antep fıtığı yada fındık ezmesi serpebilirisiniz.
Afiyet olsun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder