Ayva tatlısı yapmak için tam mevsimi.Sofralarımızın geleneksel tatlısı..Özenle yaptığımız birde üzerine kaymak ilave ettiğimiz ayva tatlımızın görüntüsü bile iştah kabartır.Özel davetlerimizin olmazsa olmazı Ayva tatlımız sofralarımızı zenginleştirir..Aslında yapması hem pratik hem zaman almayan hemde sofralarımızda özel yeri bulunan bir tatlıdır.Hele ki sağlıklı beslenmeye özen gösteren kişiler için vazgeçilmezdir. Geleneksel ayva tatlımız şimdiden hepimize afiyet olsun..:)
- Ayva Tatlısı İçin Malzemeler:
- 3 adet ayva
- 6 Türk kahvesi fincanı toz şeker (yarım çay bardağından biraz az)
- 1 adet çubuk tarçın
- 10 adet karanfil
- Yarım su bardağından biraz fazla su
- Kaymak
- Çekilmiş antep fıstığı
- Hazırlık aşamasında ayvaların kararmaması için;
- Yarım limon
- 1 lt kadar su
İlk olarak derince bir kaba su doldurup ve içerisine yarım limonu sıkarız.. Ayvaları ikiye bölerek çekirdeklerin bulunduğu kısmı çıkartıp ve ayvanın kabuğunu soyarız.. Bu aşamada çıkarttığımız çekirdekleri ayrı bir yerde biriktirelim., Pişirme esnasında Ayva tatlımıza renk vermesi için kullanacağız. Hazırlamış olduğumuz ayvaları limon suda bekletelim.Ayvaların kararması içindir bu işlem. Sonra pişirme kabınıza ayvaların orta kısımları üstte kalacak şekilde yerleştirin. Tarçın çubuğunuzu, karanfilleri ve ayva çekirdeklerinin tamamını tencereye ekleyelim. Ayvaların her birinin üzerine bir kahve fincanı toz şekeri dökün. Suyu da tencereye ilave ettikten sonra tencerenin kapağını kapatarak su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra da en küçük ocağınızda kısık ateşte 1-1,5 saat kadar pişirin. Ayvalar rengini aldıktan ve yumuşadıktan sonra ocaktan alabilirsiniz.
Ayva tatlılarınızı servis kabınıza alıp 3-4 saat kadar soğuması için bekletin. Servis ederken kalan şerbetinden ayvaların üzerine gezdirmeyi unutmayın. Ben kaymak ve antep fıstığı ile süsledim siz tercihlerinize göre süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder