12 Mart 2015 Perşembe

Ev Yapımı Yoğurt


Bir zamanlar ben evde hazır yoğurt kullanırdım.Kıvamı görüntüsü çok güzeldi.Daha sonra bir akrabamın süt ve süt ürünleri imalatına gittim.Ve o gündür bu gündür asla hazır yoğurt tüketmiyorum.İçine jelatin koyuyorlarmış.Üzeri kaymaklı olsun diyede bir yaprak güllaç.Yani yoğurdun üzerindeki kaymağı yiyelim diyenler güllaç yiyormuş.Gerçi şimdi kaymaksız yoğurtta satılıyor.Ama yediğimiz yoğurdun içinde jelatin bulunduğunu duyunca hazır yoğurt tüketmekten vaz geçtim.O gündür bu gündür yoğurdumu kendim mayalıyorum.Mayaladığınız yoğurt tabiki hazır yoğurt gibi olmuyor.Biraz sulu oluyor.Ayrıca kısa sürede tüketmeniz lazım.Ama sağlıklı organik yoğurt aynı annemin mayaladığı yoğurt gibi diyorum.Şimdiden afiyet olsun..:)

Ev Yapımı Yoğurt İçin Malzemeler:


 2 kg. açık doğal süt
 2 çorba kaşığı yoğurt (70 gr.)


Ev Yapımı Yoğurtun Mayalanması:


 Öncelikle alınan süt bekletilmeden bir tencereye süzülür ve kaynatırız.

 Altı kapatılınca yoğurdu yapacağınız kaba süt alınır. Ben muhtelif boylarda kavanoz kullanıyorum. Böylece yoğurdun tümü bozulmamış oluyor. Yedikçe diğerine geçiliyor.

 Bir kaseye mayalık yoğurt alınır ve bir çatal veya kaşıkla iyice çırpılır.

 Yoğurt yapımında en önemli nokta sütün sıcaklığını ayarlamaktır. Eğer çok sıcakken mayayı eklerseniz yoğurt çok sulu olur. Eğer çok ılımış ise yoğurt tutmaz.

Kısacası, ılıktan sıcak olmalı.

 Biraz zor bu sıcaklığı tarif edebilmek. Birkaç kez yapınca tecrübe kazanılıyor.


 Sıcaklık istenilen seviyeye gelince, hazırlanan maya eşit şekilde kavanozlara paylaştırılır. Karıştırılır ve kapakları örtülür. Mümkünse bu işlemi yoğurt nerede mayalanacaksa orada yapın ve kavanozları yoğurt tutana kadar yerinden oynatmayın.

Kavanozların üzeri bir sofra bezi veya bir örtü ile sıkıca örtülür ve 3 saat bu şekilde bekletilir.

 3 saatin ardından tutmuş yoğurtlar buzdolabına kaldırılır ve bir gece bekletilir. İyice soğumadan yoğurt kullanılmaz.Afiyet Olsun.:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder